De geest van oude caches

Niets is vervelender dan een cache aantreffen die niet meer liefdevol wordt verzorgd. Het natte logboekje geeft je kippenvel, de kapotte container laat je de rottende inhoud zien. Vreselijk!

Als je een cache-eigenaar bent en je niet achtervolgd wilt worden door de geesten van je caches, hebben we hier wat tips voor je. Zo kun je beslissen wanneer het nodig is om je cache te ruste te leggen en wat je doet met de restanten van je cache.

De beste redenen om je cache te archiveren:

Je gaat verhuizen

Het bezitten van een cache maakt reguliere bezoekjes aan de cache noodzakelijk om logboekjes te checken en zonodig te vervangen, te controleren of de cachecontainer nog in goede staat is en te controleren of er iets verandert aan de omgeving. Als je weet dat je gaat verhuizen en te ver van de cache gaat wonen om onderhoud uit te voeren, heb je twee mogelijkheden. Ofwel je draagt de cache over aan een andere geocacher in je oude woonplaats of je haalt de cache container op* en archiveert de cachepagina online.

*Deze stap is ERG belangrijk, als je niet levenslang achtervolgd wilt worden door je cache. Achtergelaten cachecontainers zorgen ervoor dat schatten afval worden en maken van een spel met liefde voor de natuur een milieuverontreinigend spel.

De cachelocatie verandert

Bebouwing, weer, verandering van de eigenaar van de grond – geen enkele locatie blijft altijd hetzelfde. Zorg ervoor dat je de logs van je eigen caches leest en bezoek de locatie regelmatig om er zeker van te zijn dat de cache er nog is en bereikbaar is. Anders wordt het tijd om de container op te halen, de cache te archiveren en een betere plek te zoeken voor een nieuwe geocache.

Het leven neemt je in zijn greep

Er is zo veel te doen – en dan moet je het allemaal nog een keer doen. Als je leven te druk wordt en je denkt dat je niet meer de verantwoordelijke cache-eigenaar kunt zijn die je zou willen zijn, dan is het misschien tijd om vaarwel te zeggen tegen je geliefde cache. Zoals eerder al gezegd, denk erover na om je cache over te dragen of haal de container op en archiveer de cache. Dit zorgt ervoor dat de locatie weer beschikbaar komt voor iemand anders om er een cache te verstoppen.

Maar dat wil niet zeggen dat je het beheren van caches helemaal op hoeft te geven. Je zou erover kunnen denken om een geocachingevent te organiseren om de verbondenheid met de geocachinggemeenschap te blijven voelen zonder voortdurend onderhoud te hoeven plegen.

Je ontvangt meerdere Niet gevonden-logs

Als je last hebt van containers die steeds gestolen worden door dreuzels en je de container al meerdere keren vervangen hebt, kan het zijn dat de locatie toch niet zo goed is. Je hebt al een betere vermomming geprobeerd (camouflage), de cachecontainer vervangen zodat hij beter bij zijn verstopplek past – maar helaas is de geocache alweer verdwenen. Als je uitvoerig gekeken hebt op de locatie en zeker weet dat de container er niet meer is, archiveer dan je cachepagina.

Als je deze stappen ter harte neemt en je cache ophaalt en archiveert indien nodig, kunnen we je (bijna) verzekeren dat je niet door de geest van je cache achtervolgd zult worden.

Hoe zorg jij ervoor dat je caches goed verzorgd worden? Deel je tips in het commentaar!