CITO-events die je zeker zullen inspireren

Cache in Trash Out® (CITO)-events zijn van origine bedacht om te proberen de natuurlijke schoonheid van cachevriendelijke omgevingen te behouden. Tot nu toe zijn er 24.342 CITO-events geweest over de hele wereld, waarbij 466.538 geocachers aanwezig waren, die als vrijwilliger een verschil maakten in hun eigen thuisbasis.

Wist je dat het CITO Seizoen 2 is? Er is nog voldoende tijd waarin je een positieve invloed kunt hebben op je geocachespeeltuin. Je kunt zelfs een souvenir verdienen als je tussen nu en zaterdag 30 november 2019 een CITO-event bezoekt. En alsof dat nog niet genoeg inspiratie is om je mouwen op te stropen, zie je hier drie recente CITO-events die ons opvielen.

Je kunt ervan verzekerd zijn dat je handen (of handschoenen) vies worden als je een CITO-event bijwoont of organiseert – maar je beloning is een schoon geweten. Om je te inspireren om je mouwen op te stropen, delen we hier drie recente CITO-events die opvielen.

Schoonmaken ontmoet restauratie
Herbst-CITO im Zwergenwald (GC8C75G), Helmbrechts, Duitsland

Foto door ravestorm

Geocachers in Helmbrechts, Duitsland werkten samen met een plaatselijke wandelclub om vuilnis te verzamelen en wandelpaden te herstellen bij hun speciale CITO-event. Het event trok zelfs mensen aan die geen geocacher waren en ook geen lid van de wandelclub, maar gewoon goede burgers die iets terug wilden doen. Met vereende krachten kwamen meer dan 40 helpers samen om het gebied schoon te maken, nieuwe wegwijzers te plaatsen, struiken te snoeien die de bomen hadden overwoekerd en (natuurlijk met de toestemming van de eigenaar) een 20 jaar oude dwerg die een grot en een geocache bewaakt van een nieuw likje verf te voorzien.

Foto door ravestorm

Geld besparen tijdens het redden van vis
Eroded River Bank Restoration CITO (GC8C4D1), Nanaimo, Canada

Foto door wiifly

Het eroderen van rivieroevers kan een negatieve impact hebben op de visstand en plaatselijk wild. Geocacher wiifly leerde vrijwilligers hoe ze kunnen voorkomen dat een rivieroever van de Millstone River instort met unieke restauratietechnieken. Geocachers plantten bomen, plaatsten hekken, maakten een helling en gebruikten een beverdam om de plaatselijke leefomgeving van vissen te verbeteren – en allemaal in minder dan twee uur. Het event haalde zelfs het plaatselijke nieuws, waar werd gezegd dat dankzij het harde werk van de vrijwilligers dit project voltooid kon worden tegen een fractie van de normale kosten van het repareren van de oevers. Bravo!

Foto door madill

Trees for Seattle
Celebrate Arbor Day (GC8E4EJ), Seattle, VS

Foto door Miss Jenn

Om Boomplantdag te vieren gingen geocachers samen met Trees for Seattle aan de slag om – je raadt het al – bomen te planten in de Rainier Valley. Deze herstelwerkzaamheden combineerden een klassieke vuilnisverzamelactie met het planten van nieuwe Garry eikenbomen aan het gebied. Andere activiteiten waren een “Vraag het een boomspecialist”-kraam, een boomwandeling door de buurt, het persen van appelcider en vogels kijken.

Foto door Miss Jenn

Als dit je inspireert om aan de slag te gaan en een verschil te maken in jouw omgeving, vind dan een CITO-event om bij te wonen of organiseer er zelf één.