Van het vliegen van vliegtuigen naar het vinden van caches – Interview met cache-eigenaar Cliptwings

Voor cache-eigenaar “Cliptwings” is geocachen niet alleen maar een hobby, het is een nieuwe mogelijkheid voor hem om zich te realiseren dat, ook al kan hij niet meer vliegen, de vleugels van passie ervoor zorgen dat hij niet alleen binnen hoeft te zitten. Een voormalig Luchtmacht- en commercieel piloot veranderd in een creatieve gadget cachemaker. Toen hij de wereld overvloog in vliegtuigen, was er geen plek te vinden waar geen cache in de buurt lag, zegt Cliptwings.

Zijn vrouw, Princess Pooh Pooh, liet hem voor het eerst kennismaken met het spel, omdat ze aan hem dacht toen een geocacher het spel aan haar uitlegde. Ze gingen erop uit om een cache te vinden en waren verslaafd. Voor hem voelde het machtig om GPS-technologie in zijn hand te hebben, omdat de luchtvaartmaatschappijen in die tijd nog steeds gebruik maakten van grondgebonden navigatie. Sinds die tijd heeft Cliptwings een aantal fantastische caches verstopt die wel wat tijd en creativiteit vroegen om te creëren.

Geocaching HQ: Wat is je achtergrond buiten het geocachen?

Cliptwings: Ik vloog 26 jaar lang C-130 en Gulfstream vliegtuigen voor de Amerikaanse luchtmacht, daarna vloog ik 16 jaar voor American Airlines, op verschillende plekken en vliegtuigen. Nu ben ik met pensioen. Er was geen plek waar ik kwam waar niet één of andere cache te vinden was!

Geocaching HQ: Welke cache zorgde ervoor dat je verslaafd raakte?

Cliptwings: Mijn eerste vondst! Het was gewoon een standaard cache in een plaatselijk park, maar voor mij was er iets magisch aan satellietnavigatie. In die tijd gebruikten we nog grondgebonden systemen om de vliegtuigen te navigeren, dus om een apparaat in je hand te hebben dat je tot op drie meter nauwkeurig van een 35mm filmkokertje kon brengen was ongelooflijk! I snap hoe Dave Ulmer zich gevoeld moet hebben. Daarna raakte ik vooral geïnteresseerd door de mogelijkheid om interessante, historische of mooie plekken te bezoeken door middel van geocaching.

Geocaching HQ: Wat is in jouw ogen een kwaliteitscache?

Cliptwings: Voor mij is een kwaliteitscache een cache waarin de eigenaar duidelijk wat aandacht en moeite heeft gestoken. Het kan een micro zijn of een ammobox of iets totaal unieks. Als het vinden ervan je achterlaat met het gevoel: hier wil ik meer van vinden, dan denk ik dat het een kwaliteitscache is.

Geocaching HQ: Wat is de beste aanpak voor het maken van een geocache?

Cliptwings: Ik denk dat het eraan ligt wat de cache-eigenaar aan de vinder wil overbrengen. Brengen ze je naar een mooie, interessante, historische locatie? Dan is een magnetische micro in een stopbord goed genoeg. Een goede mysteriecache kan op veel plekken verstopt worden, omdat die bedoeld is om de geest van de geocacher uit te dagen. Ik blijf trouwens in het algemeen uit de buurt van de geocaches waarvoor je moet nadenken – ik krijg er hoofdpijn van! Over het algemeen zoek ik naar een veilige, mooie plek om een cache te verstoppen, waar veel voetgangers langs komen, maar waar ook genoeg verstopplekken zijn.

Je kunt hier het volledige interview in het Engels lezen.