Geocaching Etiquette 201: Cache-eigenaarschap

In het eerste deel van deze tweedelige serie deelden we een aantal tips die door Geocaching HQ en vrijwillige reviewers worden gegeven, als er gevraagd wordt naar het vinden en loggen van caches. In dit tweede deel bespreken we de tips die we geven over de etiquette voor cache-eigenaars.

Het zou een open deur moeten zijn, maar laten we hem toch maar intrappen: Het is erg belangrijk om de geocacheplaatsingsrichtlijnen te lezen en begrijpen, voordat je een cache plaatst. Als je een cache aanbiedt voor review, vink je een vakje aan, waarmee je aangeeft dat je de richtlijnen hebt gelezen en je ermee akkoord gaat. De Geocaching Kennisbank is een andere belangrijke bron van informatie.

Beschadig de omgeving niet om een cache te plaatsen, of plaats de cache niet op zo’n manier dat vinders de omgeving beschadigen om hem te vinden.

 • Dit onderwerp wordt zeer duidelijk besproken in de richtlijnen. Toch ontvangen we soms klachten van gebiedseigenaren over caches die een geopaadje veroorzaken door de struiken of caches die zijn vastgespijkerd in bomen, om maar een paar voorbeelden te noemen.
 • Als de mening van gebiedseigenaren je niet overtuigt, “Brengt geen schade aan aan de natuur” was de op één na belangrijkste factor voor een cache van hoge kwaliteit in de recent gehouden Cachekwaliteitsenquête. Dat betekent dat het belangrijk is voor je medecachers.
 • Als jouw cache de uitzondering op de regel is en de gebiedseigenaar heeft je toestemming gegeven om de cache op zo’n manier te verstoppen die gezien kan worden als “brengt schade toe aan de natuur”, zorg dan dat je de expliciete toestemming vermeldt op je cachepagina. We adviseren toch om caches niet op zo’n manier te verstoppen, omdat het anderen kan inspireren om ook zo’n cache ergens te plaatsen, maar dan zonder toestemming.

Juist gebruik van de Onderhoud uitgevoerd-log

 • Plaats een Onderhoud uitgevoerd-log iedere keer dat je onderhoud hebt uitgevoerd op je cache.
 • Gebruik deze log niet, wanneer je alleen van plan bent om onderhoud uit te voeren.
 • Gebruik de Schrijf notitie-log niet voor onderhoud. Als het Onderhoud nodig-icoon op je cachepagina staat, zorgt alleen een Onderhoud uitgevoerd-log ervoor dat dat verdwijnt.

Vakantiecache? Denk er lang en goed over na

 • De richtlijnen adviseren sterk tegen het verstoppen van caches ver van huis. Zulke caches worden vaak niet gepubliceerd, omdat ze lastig te onderhouden zijn.
 • Als je erop staat een cache ver van huis te verstoppen, heb je een onderhoudsplan nodig, meestal met een lokaal persoon die je kan helpen de cache te onderhouden. Dit is iets waar je voor moet zorgen, voordat je de cache ter review aanbiedt.

Juist gebruik van eigenschappen

 • Eigenschappen zijn bedoeld om aan te geven wat je kunt verwachten op een cachelocatie. Gebruik ze dan ook voor dat doel.
 • Voeg niet met opzet verkeerde eigenschappen toe om mensen te helpen met challengecaches of voor een puzzel of gewoon om lollig te zijn. Dat gaat voorbij aan het doel om vinders voor te bereiden op de cachelocatie.
 • Let vooral op het gebruik van de eigenschap Rolstoeltoegankelijk. Als je niet zeker weet of je cachelocatie rolstoeltoegankelijk is, dan is handicaching.com een goede bron om je te helpen dit uit te vinden.

Andere dingen om op te letten aangaande cache-eigenaarschap

 • Zorg dat je cache de juiste moeilijkheids- en terreinwaarde heeft, zodat vinders weten waar ze mee te maken krijgen.
 • Als je een log van een vinder moet verwijderen, neem hierover dan contact met hem/haar op. Meestal zijn de redenen voor het verwijderen van een log (bv. het plaatsen van een spoiler in de log) onschuldige fouten.
 • Voeg na publicatie geen inhoud aan je cachepagina toe die niet overeenkomt met de richtlijnen. Als dit onder de aandacht van een vrijwillige reviewer of Geocaching HQ wordt gebracht, kan dit leiden tot archivering van de cache.Onderhoud geen gearchiveerde cache.
 • In veel gevallen is een cache gearchiveerd omdat hij problemen veroorzaakte of een gebiedseigenaar hem daar niet wilde hebben. Door het onderhouden van een gearchiveerde cache kun je onbewust een probleem verergeren. Dien in plaats daarvan een nieuwe cachepagina in voor review.

Luister naar de Inside Geocaching HQ podcast voor een verder gesprek over de onderwerpen in deze post en in het artikel over Vinden & loggen!