Een geocachers reis naar geestelijke gezondheid

Ann-Kathrin (biotonne88) is een Duitse geocacher die in 2013 verliefd werd op het spel. Voor haar is geocaching niet alleen een hobby, maar ook een pijler van de geestelijke gezondheid. Toen ze drie jaar geleden de diagnose borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) kreeg, werd het spel een essentieel instrument. Ze geeft ons inzicht in haar passie voor geocaching, de strijd met deze mentale ziekte en hoe geocaching haar heeft geholpen om weer innerlijke rust te vinden.


Ik zit aan mijn bureau en draai naar rechts waar mijn vriend computerspelletjes speelt. Ik verveel me. Wat moet ik doen op deze mooie herfstdag? Dan herinner ik me dat mijn vriendin Jessica me vertelde over dit buitenspel. Zoiets als een schattenjacht maar dan modern. Ik sms Jessi en vraag haar ernaar. Geocaching. Juist, zo heet het. Dus surf ik naar Geocaching.com en maak een account aan. Ik lees me wat in en denk na, dat lijkt me niet moeilijk. Nu mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd wordt, download ik de app. De kaart is aan het laden en ik zie het eerste groene symbool verschijnen. Een traditionele cache die in de aanpalende straat ligt. Ik vertel mijn vriend, dat ik graag een kijkje zou willen nemen en samen gaan we op zoek. We hoeven alleen maar om het blok heen te lopen. Slechts 30 meter verder geeft de pijl op de kaart aan dat we er zijn. We onderzoeken de vangrail en ik ontdek een magnetisch bevestigde container. Daar hebben we het: een geocache!

Toen ik zes jaar geleden mijn eerste cache vond, was ik absoluut verbaasd dat veel mensen deze straat bewandelen zonder af te weten van het bestaan van deze schat – maar dat ik deel uitmaakte van een kleine kring van verlichte mensen. Hoewel dit voor mij een fascinerende gedachte was, dacht ik niet dat dit buitenspel zo belangrijk zou worden in mijn leven.

Drie jaar geleden werd ik gediagnosticeerd met de Borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) en sindsdien heb ik veel geleerd over mezelf en mijn problemen. Het is me nu duidelijk waarom ik voor geocaching nooit lang een hobby heb volgehouden. Omdat BPS wordt gekenmerkt door oppervlakkigheid, niet alleen in de stemming van degene die BPS heeft, maar ook in hun acties. Het is moeilijk voor degene die eraan lijdt om beslissingen te nemen en we zijn bang om fouten te maken wat tot negatieve emoties kan leiden. Daarom is het heel speciaal voor mij om zo’n grote passie voor geocachen te kunnen ontwikkelen en sinds ik me hiervan bewust werd, realiseerde ik me ook dat dit mijn uitgang uit deze ziekte is.

Hoe BPS naar buiten komt verschilt vaak. Maar in de meeste gevallen is het probleem dat mensen die hieraan lijden hun emoties niet goed kunnen reguleren. Als de spanning te hoog oploopt en emoties overlopen leidt dat tot disfunctionele gedragspatronen. Die zorgen ervoor dat de interne spanning op dat moment afneemt, maar kan mensen met BPS en vaak ook hun relaties beschadigen. Dialectische gedragstherapie (DGT) leert alternatieve methoden en vaardigheden om de spanning op een functionelere manier te reguleren. Sinds ik ben begonnen met geocachen, heb ik de hobby automatisch als zo’n vaardigheid gebruikt. Dat betekent dat ik, als ik emotionele spanning voel en de druk te veel dreigt te worden, naar buiten ga en ga geocachen. Het leidt me af en ik kalmeer ervan.

Om BPS op de lange termijn te overwinnen, moet iedereen die eraan lijdt leren om voorzichtig te zijn in het dagelijkse leven. Ze moeten erop letten hoe hoog de spanning is, waar het door veroorzaakt wordt en hoe ze ermee om kunnen gaan. In de omgang met andere mensen is opmerkzaamheid heel belangrijk. Ik kwam erachter dat het mijn medemensen helpt, als ik mijn aandoening uitleg en dat helpt mij weer om met sommige emoties om te gaan op een meer realistische manier. Hoewel deze ziekte (direct of indirect) veel mensen raakt, hebben velen er nog nooit van gehoord.

Met mijn project “biotonne88 goes Europe” wil ik aandacht vragen voor deze ziekte en er ook zelf de strijd mee aangaan. Ik ben van plan om zes maanden door Europa te reizen om mezelf bewust bloot te stellen aan mijn pijnlijke eenzaamheid en regelmatig mensen door middel van video’s over mijn ziekte en mijn ervaringen te informeren. Geocachen zal mijn leidraad zijn en me kracht geven tijdens deze reis.

Je kunt Ann-Kathrin’s Europese reis volgen op Instagram of YouTube om haar opwindende geocache-avonturen met haar mee te beleven.