Sloten, RFID chips en geheime koffertjes: een interview met een geocaching maniak

Gelderland is een opkomende provincie als het gaat over het maken van geocaches; gadget caches, puzzel doosjes, grote cache boxen, het kan niet op! Eén van de meest prominente cache eigenaren uit die provincie is IronManiacGLD. Zijn geocaches variëren van vogelhuisjes met sloten en RFID chips in puzzeldoosjes tot geheime koffertjes rechtstreeks uit een James Bond film.

Veel van deze caches hebben een hoog percentage favorietpunten— niet slecht voor een cacher die pas in 2017 begonnen is. Deze caches bevatten allemaal veel details en een intellectuele aanpak. IronManiacGLD is een expert in menselijk gedrag en is gespecialiseerd in leugendetectie. Hij zegt, een van de dingen die hem het meest inspireren zijn het vinden van ingewikkelde veldpuzzels en na te denken over hoe de cache-eigenaren het proces hebben doordacht.

Hoewel we allemaal geen experts zijn in menselijk gedrag, is er één belangrijk ding om te onthouden: iedereen is in staat om ontzagwekkende geocaches te creëren, je hoeft alleen maar je creativiteit te benutten en niet bang te zijn om hulp te vragen!

Geocaching HQ: Wat is je achtergrond, afgezien van het geocachen?

Ik werk als een verkooptrainer, een expert in menselijk gedrag en een specialist in leugendetectie. Ik begeleid en train mensen om anderen en zichzelf beter te leren begrijpen. Het menselijk brein intrigeert me enorm— vooral hoe mensen beslissingen en keuzes maken. Ik probeer deze kennis toe te passen bij het maken en verstoppen van maniac caches.

Geocaching HQ: Wanneer en hoe heb je gehoord van geocachen?

Het begon iets meer dan een jaar geleden. Op televisie zag ik een gezin in het bos zoeken naar schatten. En ze vonden ook echt iets! Een echte container met spulletjes! In eerste instantie was ik heel verbaasd dat er daadwerkelijk iets verstopt was. Dat fascineerde mij direct. Door de gratis app is het nu voor iedereen mogelijk om meteen te starten met het zoeken naar geocaches, en dat is hoe het ook voor mij begon met het zoeken naar caches bij mij in de buurt. Ik was helemaal verrast toen ik ontdekte dat er tientallen geocaches verstopt zijn in mijn directe omgeving. Op plaatsen waar ik meerdere keren per dag voorbij kwam.

Geocaching HQ: Welke cache heeft je verslaafd gemaakt?

Er was niet één specifieke cache die me overtuigd heeft. Het was meer de veelzijdigheid aan geocaches. De vele verschillende kanten aan geocaching intrigeerden mij bijna meteen. Ik kwam op plaatsen waar ik anders nooit zou zijn gekomen. Zelfs in mijn directe omgeving ontdekte ik hele mooie locaties, zeer makkelijk te vinden geocaches en hele ingewikkeld (sneaky) verstopte geocaches.

Maar, er was één geocache die me deed besluiten om zelf geocaches te gaan bouwen en verstoppen. Dat was de eerste geocache met een veld puzzel: een fiets met een schatkistje. Ik moest het zadel verwijderen om bij een sleutel te kunnen, en met die sleutel kon ik een schatkist openen. In die kist zat een geocache met een slot en honderden sleutels. Dat was een uitdaging die me veel plezier bezorgde. Vooral omdat er veel verschillende stappen waren om bij de cache te komen, gaf het me meerdere momenten van vreugde en een geweldig gevoel. Mijn creatieve brein begon meteen op volle snelheid te werken. Enkele weken later verstopte ik mijn eerste maniac cache: ‘Get Twisted‘.

Geocaching HQ: Hoe kom je aan je gebruikersnaam?

Die keuze was snel gemaakt. Al jaren word ik ‘Ironman’ genoemd, vanwege mijn achternaam: IJzermans. En vanwege mijn creatieve hersenzenuw, besloot ik ‘Man’ in ‘Maniac’ te veranderen. De toevoeging GLD is vanwege de provincie waar ik woon en waar je mijn caches kunt vinden.

Geocaching HQ: Wat is/zijn je favoriete cache vondst(en)?

Ik heb een absolute voorkeur voor het vinden van uitdagende veldpuzzels en creatieve geocaches. Het begrijpen van de gedachtegang van de CO en hoe ze willen dat je een cache opent is intrigerend voor mij. Ik vond onlangs nog een zeer creatieve en uitdagende cache. Een combinatie van goede houtbewerking en fantastisch uitgewerkte stappen om het logboek in handen te krijgen. Ik was echt onder de indruk van de creativiteit van de CO. Dat is altijd erg inspirerend en stimulerend voor mij als ik met een nieuwe maniac-cache wil komen.

Geocaching HQ: Wat houdt je gebonden aan het spel?

Ik heb een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel voor alles wat ik doe, ook voor het bouwen en verbergen van geocaches. Ik wil iedereen een leuke ervaring bieden, dus dat vereist grondig onderhoud. Een verloren geocache of een vol logboek wordt meestal binnen één dag door mij vervangen. Soms zelfs binnen een paar uur. Maar ik ben ook erg kritisch over al geplaatste geocaches of locaties. Ik zal altijd kijken of ik de geocache, de manier van verbergen of de locatie omwille van de ultieme ervaring kan verbeteren. Daarnaast probeer ik altijd te luisteren naar feedback van geocachers omdat ik ze tevreden wil houden.

Geocaching HQ: Wat maakt voor jou een cache een kwaliteitscache?

Een goede geocache moet naar mijn mening aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. In elk geval moet toestemming altijd worden geregeld met de grondeigenaar. Ik probeer de landeigenaar altijd te betrekken bij mijn idee. En dat resulteert vaak in een nog betere en mooiere geocache of locatie. Daarnaast informeer ik ook alle buurtbewoners in de buurt van de verstopplek.
  2. Een geocache moet degelijk gebouwd en geplaatst zijn en bestand zijn tegen het (Nederlandse) weer. Regen en vocht zijn meestal de grootste vijanden van een geocache (naast muggles).
  3. Elke geocache verdient een goede cachepagina met een duidelijke lay-out. Met informatie over het gebied en een duidelijke hint. Ik vind het belangrijk om te voorkomen dat er te lang naar wordt gezocht (muggles) en om schade aan de omgeving van de verstopplaats te minimaliseren.
  4. De verstopplaats vereist ook extra aandacht. Is de locatie veilig voor geocachers? En is de weg om naar de schuilplaats te komen veilig genoeg?

Geocaching HQ: Wat is de beste benadering voor het maken van een geocache?

Omarm je enthousiasme! De eerste vragen die je jezelf zou moeten stellen zijn: “Waarom wil ik een geocache verbergen? Wat is de reden om een ​​geocache te verbergen? Komt het door de prachtige omgeving, de fantastische wandeling door het bos of een creatieve en mooi gebouwde geocache?”

Afhankelijk van de antwoorden, moet je dan nadenken over de verstopplaats. Je houdt ook rekening met de seizoenen in het jaar. Een goede verstopplek in de zomer kan bijvoorbeeld in de winter plotseling een verkeerde keuze zijn, of andersom.

Geocaching HQ: Als iemand die dit leest op zoek was naar inspiratie, welke woorden van advies zou je ze dan geven?

Het is uiteraard belangrijk dat je de regels en voorwaarden kent en begrijpt. Hulp van een ervaren CO wordt daarom absoluut aanbevolen en bespreek je idee met een reviewer te controle dat je je aan die regels en voorwaarden houdt. Misschien wel het belangrijkste is dat je de geocache, coördinaten en cache-pagina hebt laten controleren en testen door andere geocachers. Niets is vervelender dan bijvoorbeeld dat iemand op de verkeerde locatie zoekt (coördinaten) of geen idee heeft hoe de cache te openen.

Geocaching HQ: Je hebt een aantal gecompliceerde en ingewikkelde caches. Vindt je het lastig om onderhoud aan hen uit te voeren?

Al mijn caches liggen in de buurt of op de route. Als het moet, ben ik binnen enkele minuten bij een cache. Het vervangen van volle logboeken kost momenteel de meeste tijd. Maar ik vind het helemaal niet erg om dat te doen. Omdat ik regelmatig mijn geocaches bezoek, kan ik onmiddellijk beoordelen of onderhoud nodig is. Een bijkomend voordeel is dat ik dan vaak geocachers ontmoet en een praatje met ze kan maken. Mijn ingewikkelde maniac-caches hebben soms een probleem: dat het niet altijd duidelijk was wat geocachers moeten doen en dus proberen ze alles te doen om de cache te openen. In het hoofd van een geocacher kruipen en caches laten testen heeft geleid tot minder onderhoud in het veld. Een duidelijke cache-pagina en hint dragen ook bij aan minder onderhoud en meer plezier voor de geocachers.

Geocaching HQ: Heb je ooit een idee gehad waarvan je dacht dat het onmogelijk was?

“Ik heb dat nog nooit eerder geprobeerd, dus ik denk dat ik dat zeker moet kunnen!” is een bekende uitspraak van Pippi Langkous en daar geloof ik ook in. In principe is alles mogelijk. Ik ben eigenlijk niet erg bedreven in houtbewerking of iets dergelijks. Ik begin gewoon met bouwen en stap voor stap realiseer ik mijn idee in een maniakale maniac-cache. Ik heb maar een beetje meer tijd nodig dan een echte timmerman. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat ik een gat heb geboord om seconden later te beseffen dat het geboorde gat niet logisch of praktisch is. Maar uiteindelijk zal ik de cache maken die ik in gedachten had.

Welke ideeën heb je voor een creatieve geocache? Ben je op het juiste moment aan het wachten geweest? Misschien is het nu wel! Deel je ideeën in de onderstaande commentaren.